Eilandhoppen op de Wadden, vanaf 530 euro per persoon

Natuur, cultuur, fietsen, lokaal eten, ontspanning, zeilen, Waddeneilanden en Waddenzee


Eilandhoppen op de Waddenzee is een geheel verzorgde zes-daagse zeil-, fiets- en ontdekkingsreis tussen en op de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling. Het flexibele programma omvat bezoek aan drie Waddeneilanden met een georganiseerd programma maar ook met gelegenheid om zelf de eilanden te ontdekken. Daarbij gaan we droogvallen en wadwandelen en we brengen een nacht door voor anker midden op de Waddenzee.
De sfeer en de nadruk liggen op ontspanning door rust en natuur en door in een relaxte vakantiesfeer mooie en bijzondere plekken op de Waddeneilanden te ervaren. Lekker buiten zijn op de fiets en op het schip en je ondertussen laten verwennen door onze kundige chef.
Om dat alles te realiseren hebben wij een flexibele vorm van transport en accommodatie nodig. Onze basis is daarom de klipper Avontuur, waar wij op slapen, eten, verblijven en mee zeilen. De Avontuur heeft voor deze reis 22 bedden beschikbaar in 11 kamers. Er zijn twee gemeenschappelijke douches en twee wc’s. De moderne, open keuken wordt bemand door onze chef en aan dek en op de eilanden regelen de schipper en zijn maat alles.
De reis Eilandhoppen is op dit moment alleen in groepsverband te boeken. Het maximale deelnemers aantal is 22 personen en de luxe variant is bij 11 deelnemers met elk een eigen kamer.
De reis is inclusief volpension, havengelden, toeristenbelasting, fietshuur en bezoek aan Ecomare en de Vliehors. Eigenlijk is alles verzorgt behalve dranken uit de scheepsbar.

Programma eilandhoppen

Zondag ontvangst en eilandhoppen naar Texel

Zondag om 12.00 uur ligt het schip gereed voor jouw aankomst in de haven van Den Oever. De koffie staat klaar en jullie zijn welkom om aan boord te komen. Als iedereen aangekomen is volgt een introductie van de bemanning waarbij we het praktische reilen en zeilen aan boord toelichten. Daarna is het trossen los voor een korte vaartocht naar het Waddeneiland Texel. De overtocht van Den Oever naar de haven van Texel in Oudeschild duurt meestal zo’n drie uur, afhankelijk van wind en getij. Als de wind het toelaat gaan we natuurlijk zeilen. Op Texel aangekomen haalt de crew alvast de fietsen die jullie de volgende dag nodig gaan hebben en heb je de gelegenheid om rond te kijken in de typische visserijhaven, waar de Wieringer visserijvloot klaarligt voor vertrek later die avond.

 

Maandag op Texel

Maandagochtend na het ontbijt stap je op de fiets voor een dag vullend programma. We fietsen ongeveer vijf kilometer naar Den Burg, het grootste dorp op Texel. Daar nemen wij de tijd voor een bezoek aan de wekelijkse warenmarkt, een leuke markt met allerlei lokaal geproduceerde waren. Na de koffie stappen we op de fiets voor een rit van zo’n zeven kilometer naar De Koog voor een bezoek aan Ecomare, het informatiecentrum over Waddeneilanden en de Waddenzee. Je komt daar van alles aan de weet over de omgeving waarin je jouw vakantie doorbrengt. Er is ook een aquarium met zeehonden en bruinvissen.
Na het bezoek aan Ecomare is het tijd voor het nuttigen van de meegebrachte lunchpakketten en daarna kan je kiezen om een middag op het mooie strand van De Koog door te brengen of om verder naar het noorden te fietsen, naar het natuurgebied De Slufter voor een mooie wandeling in een prachtige en unieke omgeving. Aansluitend fietsen wij terug naar Oudeschild, waar de crew klaarstaat met een drankje en hapje.

Afhankelijk van weer en wind blijven wij in de haven van Oudeschild of gaan de trossen los en zeilen wij naar een ankerplaats ergens op de Waddenzee om daar de nacht door te brengen midden op het water.
Een nacht voor anker doorbrengen is een prachtige ervaring. Je bent op je eigen ‘eiland’ met alleen de lichten van wat boeien, een paar vissersschepen en in de verte de vuurtorens van de Waddeneilanden. Verder is het helemaal donker en zie je meer sterren dan waar ook in Nederland.

 

Dinsdag eilandhoppen naar Terschelling

Dinsdagochtend gaan wij na het ontbijt anker op voor onze eerste langere rak zeilen. We laveren tussen de zandbanken en door vaargeulen met namen als ‘Scheurrak ommedraai’ en ‘Franse gaatje’. De schipper en zijn maat begeleiden alle zeilmanoeuvres die nodig zijn om onze route te volgen en er is voor iedereen wel een taak; helpen met sturen of aan de schoten en vallen trekken of gewoon genieten vanuit je luie dekkussen. In de middag arriveren wij op het Waddeneiland Terschelling en na een welverdiende aankomstborrel heb je alle tijd om op eigen gelegenheid het plaatsje West Terschelling te verkennen met zijn leuke winkeltjes, een wandeling te maken op het Groene Strand en het uitzichtsduin te beklimmen.
Voor de liefhebbers organiseren wij ’s avonds een bezoek aan de bekendste troubadour van Terschelling: volkszanger Hessel.

 

Woensdag op Terschelling

Op woensdag stappen wij op de fiets om op eigen gelegenheid het mooie eiland Terschelling te verkennen. Er zijn vele bestemmingen mogelijk en het tempo en de afstand bepaal je helemaal zelf. Uiteraard heeft de crew suggesties en krijg je een routekaart mee. Zo kan je bijvoorbeeld naar het wrakkenmuseum in Formerum, naar de zelfpluktuin in Oosterend voor heerlijke aardbeien of gewoon voor het meest verse stukje frambozentaart van de Wadden. Voor de lange afstand fietser is een bezoek aan het Europees natuurreservaat de Boschplaat mogelijk. Dit uitgestrekte natuurreservaat met kwelders, duinen, strand en tienduizenden vogels is zeker een bezoek waard voor de degenen op zoek naar rust en natuur. Heen en terug van de haven in West-Terschelling naar het uiterste puntje van de Boschplaat is circa 45 km fietsen, deels over onverharde weg.
Maar er zijn meer mogelijkheden: bijvoorbeeld een boottochtje naar de zeehonden, een lange strand-, duin- en boswandeling of een cocktail drinken in de Walvis, het mooiste en beroemdste terras van Terschelling. De nacho’s zijn hier heerlijk. Of je combineert een fietstocht met een bezoek aan de parelwitte stranden van West aan zee of Midsland aan zee.

 

Donderdag eilandhoppen naar Vlieland

Donderdag is het tijd voor de oversteek naar Vlieland, een zeiltocht die meestal een uur of drie duurt. In het zeegat tussen Terschelling en Vlieland zijn veel zeehonden en vaak zien we zeehonden zwemmen of rusten op een van de zandbanken.
Op Vlieland hebben wij een excursie naar de ‘Sahara van de Wadden’. De Vliehors is een uitgestrekte zandvlakte en was vroeger een schietterrein voor de straaljagers van de luchtmacht. Midden op deze vlakte staat een sinds eeuwen een reddingshuisje voor gestrande zeelieden. Het reddingshuisje is tegenwoordig een klein juttersmuseum en is alleen bereikbaar met een off-road truck, de Vliehorsexpres.
Verder genieten wij vooral van de rust op dit autoluwe eiland. Een fiets huren is ook hier mogelijk. Het dorpje Oost-Vlieland is pittoresk en rustiek en voor de zwemliefhebbers is vlak naast de haven een prachtig zwemstrand.

 

Vrijdag droogvallen, zaterdag Den Oever

Vrijdag staat in het teken van droogvallen. Droogvallen is een unieke Nederlandse traditie waarbij ons platbodemschip Avontuur (heel rustig) op een zandplaat wordt vast gevaren. Het afgaande tij zorgt ervoor dat we na een uur al kunnen waden en zwemmen. Na een uur of drie vier staat het hele schip droog op de zandplaat zodat we zelf de drooggevallen zeebodem kunnen verkennen. We kunnen een mooie waddenwandeling maken over de zeebodem en krabbetjes zoeken. Maar pas op, de vloed komt snel weer op en dan moeten we weer aan boord. Geef je over aan de natuur en de getijden en geniet van het wachten met en goed boek en een drankje. Zodra het schip vrij is van de bodem varen wij verder naar een facultatieve haven. Dat kan Harlingen of Makkum op het Friese vasteland zijn of misschien wel Medemblik aan de Noord-Hollandse kust. Of wij ankeren nog een keer op zee. Maar waar wij ook heen gaan, op zaterdagochtend gaan voor de laatste keer de trossen los en vele ervaringen rijker, nemen wij zaterdagmiddag in Den Oever afscheid van elkaar.

 

*Dit programma is afhankelijk van weer, wind en getij. Het is mogelijk dat de volgorde van bezoek aan de Waddeneilanden en het droogvallen en ankeren wordt aangepast aan de heersende omstandigheden. Ook is het in verband met het weer niet uit te sluiten dat wij een deel van het programma moeten vervangen voor een alternatief programma. Maar wij streven er natuurlijk altijd naar om jullie een optimale Wadden belevenis te geven en doen daar ons uiterste best voor.